{ "title": "Aşırı Gaz Çıkarma", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/asiri-gaz-cikarma.jpg", "date": "21.01.2024 12:12:39", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Aşırı Gaz Çıkarma, her kişide özellikle anüs yolu ya da geğirme ile istem dışı gaz çıkartabilmektedir. Bu duruma karşılık çoğunlukla pek çok kişi normal gerekli miktarlarda gazın olmasına rağmen bazı zamanlarda karın bölgesinde şişkinlik ya da gaz olduğunu hissetmektedir. Gün içerisinde erkekler ortalama olarak 12 litre, kadınlar ise 7 litre gaz çıkarmaktadır. İnsanların karnında bulunan gaz çoğunlukla kokusuzdur ve içeriğinde oksijen, karbondioksit, hidrojen, nitrojen bazı zamanda metan gazı oluşturmaktadır. Ancak gaz çıkarmadaki hoş olmayan kötü kokuyu meydana getiren ise kalın bağırsakta bulunan bakterilerin meydana getirdiği sülfür barındıran az miktarda bulunan gazlardan oluşmaktadır. Özellikle bağırsaklarda oluşan gazların %1'den daha azı koku içerikli olan gazlardır, hatta bu gazlar kısa bir zincir oluşturan amonyak, yağ asitleri, değişik uçucular ile hidrojen sülfür içeren amino asitlerdir.

İnsanlar Aşırı Gaz Çıkarma Nedenleri, pek çok kişi tarafından fazla miktarda gaz çıkarma işlemi en fazla dile getirilen yakınmalardan bir tanesidir. Fakat kişi gün içerisinde 10 ile 25 defa yani ortalama olarak 14 defa gaz çıkartabilmektedir. Ancak bazı durumlarda kişinin bu günlük gaz çıkarma işlemi aşırı olabilmektedir. Fazla gaz çıkarmanın nedeni ise ağır karbonhidrat alımı, sindirim bozukluğu ya da kalın bağırsaklarda fazla miktarda bakteri üremesinden kaynaklı olarak çok fazla gaz üretimi meydana getirmektedir.

Aşırı Gaz Çıkarmaya Neden Olan Gıdalar Hangileridir, özellikle karbonhidrat içerikli olan yiyeceklerin tüketilmesi kişide aşırı gaz çıkarma problemlerine sebep olabilmektedir. Gaz oluşumuna sebep olan laktoz, raffinoz, sarbitol ve fruktozdur. Kuru fasulye özellikle bu şeker çeşitleri yönünden zengin olduğu için tüketildiğinde kişinin aşırı gaz çıkarmaya sebep olabilmektedir. Laktoz özellikle sütte tabi olarak bulunan şeker türüdür. Ayrıca peynirlerde ve dondurmada laktoz içermektedir. Eğer devamlı olarak gün içerisinde laktoz içerikli olan ürünlerin tüketimi fazla ise kişide aşırı gaz çıkarma şikâyetleri meydana gelmektedir. Raffinoz fasulyede en fazla şeker miktarına sahip olan besin maddesinden birisidir. Fruktoz genellikle enginar, buğday, armut ve soğanda bulunmaktadır. Ayrıca bu madde meyve sularında ve bazı içeceklerde tatlandırıcı amaçlı olarak kullanılmaktadır. Nişasta içeren mısır, buğday, pasta çeşitleri, bazı tatlılarda ve özellikle patateste bulunmaktadır. Bu yiyecekler tüketildiği zaman bir miktarı kalın bağırsağa geçer ve bakteriler tarafından yıkıldığı için gaz oluşumuna sebep olur. Bu yiyecekler tüketildiğinde kişide aşırı gaz çıkarma durumları meydana gelebilmektedir.

" } ] }