{ "title": "Bebek Gaz Masajı", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/bebek-gaz-masaji.jpg", "date": "19.01.2024 03:25:36", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Bebek Gaz Masajı, yeni doğan bebeklerde görülen gaz sancısını hafifletmek ve bebeği rahatlatmak için kullanılan bir uygulamadır. Yeni doğan bebeklerin dolaşım ve boşaltım sistemi yetişkinlerde olduğu kadar rahat çalışmaz. Özellikle ilk altı ayda, katı gıda tüketimi olmadığı için bağırsaklar dünyaya geldikten sonra çalışma sistemine alışana kadar zorluk yaşar. Anne sütü ya da mama ile de beslense hemen hemen her bebekte gaz sorunu yaşanır. Anne sütü ya da mama başlı başına laktoz içerdiğinden gaz yapabilir veya annenin gün içinde tükettiği gıdalar da bebeğe süt yolu ile geçerek gaz yapabilir. Bebeklerde gaz sorunu can sıkıcı olabilir.

Bebeklerde Gaz Sorunu Neden Olur?

Yeni doğan bebeklerde, bağırsaklar normal çalışma düzenine alışana kadar gaz problemi yaşanabilir. Gaz sorunu anne sütünden de geçebilir ya da mama sebepli de olabilir. Anne sütü ile ya da mama ile beslenen bebek beslenme sırasında hava yutarsa hıçkırık ve gaz sorunu yaşayabilir. Anne, beslenirken gaz ihtiva eden besinler tüketir ise bebeği emzirirken, süt yolu ile bebeğe gaz transfer edebilir. Genellikle aile büyükleri, lahana, soğan, bulgur, baklagiller gibi besinlerin emzirme sürecinde tüketilmemesini önerir. Yapılan araştırmalar, gerçekten özellikle yetişkinlerde de gaz yapan, lahanagiller veya baklagillerin bebeklerde gaz yaptığını ortaya koymuştur. Bebeği rahatlatmak ve ağlama krizlerine son vermek için ilaç kullanılması önerilmez fakat eğer beslenmede sorun yaşanıyor ve bebek gaz problemi nedeni ile uzun süre uykusuz kalıyorsa bir kereye mahsus hekim kontrolünde gaz sökücü fitil verilebilir. Gaz problemini yok etmek ve bebeği rahatlatmak için daha doğal yöntemler kullanılması daha uygundur.

Bebek Gaz Masajı Nasıl Yapılır?

Bebeğin gaz problemi yaşadığını anlamak için bazı hareketlerine odaklanmak gerekir. Gaz sancısı yaşayan bebek, morarır, nefesi kesilir gibi ağlar ve bacaklarını karnına doğru çekerek ayaklarını kasar. Bu belirtileri gösteren bebeğe öncelikle birkaç damla rezene çayı verilebilir. Rezene çayı bebeklerin daha rahat gaz çıkarmasına yardımcı olur. Bebeği rahatlatmanın ve iyi bir uykuya dalmasının en etkili yolu bebeğe masaj yapmaktır. Bebeğe masaj yapmadan önce ılık bir ortamda ve sakin olunmalı ve bebeği daha fazla sıkıntıya sokmamalıdır. Endişeli ve panik halinde ebeveynler bebeği daha fazla strese sokacaktır. Kıyafetleri çıkarılan bebek önce sırt üstü yumuşak bir yatağa ya da bir minder üzerine yatırılır. Bacakları tutularak karnına doğru yumuşakça itilir ve bu hareket 5-6 defa tekrarlanır. Bebeğin karın bölgesi içten dışa yumuşak hareketlerle ovularak sekiz rakamı çizilir gibi dairesel hareketler yapılır. Masajın bu şekli 5-6 dk yapıldıktan sonra bebek başı yan tarafa gelecek şekilde sakince yüz üstü yatırılır ve kalçasının üzerinden başlayıp sırtına kadar ilerleyen bölgede yumuşak hareketler ile küçük daireler çizilir. Bebeklerin bu yöntem ile rahatladığı gözlenecektir. Bebeğe masaj yapılırken acı baden yağı ya da rezene yağı gibi rahatlatıcı doğal yağlardan faydalanılabilir fakat bu yağlar birkaç damlayı geçmemelidir.

Bebeğin özellikle her gün banyo yapması ve banyodan sonra masaj yapılması gözle görülür ölçüde rahatlatacak ve daha sakin uyumasını sağlayacaktır.
" } ] }