{ "title": "Biber Gazı", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/biber-gazi.jpg", "date": "21.01.2024 00:01:55", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Biber gazı, aslında günümüzde birçok farklı alanda kullanılan bir maddedir. Genellikle insanların polislerden görmüş olduğu bu gaz, bazı insanlar tarafından da kendini savunma aleti olarak kullanılmaktadır. Özellikle bayanlarda biber gazının küçük tip olanları savunma olarak kullanılmaktadır. Bu gaz göze sıkıldığında kontrolsüz olarak gözyaşı meydana gelmesine ve gazı acı olmasına bağlı olarak şiddetli yanmalara neden olmaktadır. Bu nedenle biber gazı güzel bir silahtır. Geçici olarak bu gibi durumlara neden olan biber gazını polisler, güç olan eylemlerde topluluğu dağıtmak amacıyla kullanmaktadır. Polislerin kullandığı biber gazları, genellikle büyük tanklarla tomaya benzer araçlarla getirilirken insanların şahsi olarak kullandığı biber gazı küçük tüp şeklindedir. Biber gazının bir diğer adı \"Göz yaşartıcı gaz\"dır. Biber gazı, göze sıkıldığında aynı zamanda kişilerde solunum problemine neden olur. Bu etkisiyle birlikte ortaya çıkarmış olduğu enflamasyon etkisiyle insanlarda görmeyi engeller. Bu şekilde gözlerin kapatılması için iyi bir neden oluşmuş olur. Kişi istemese bile gözleri hem yandığı için hem de çok sulandığı için gözlerini kapatmak zorunda kalır. Bu duruma aslında biraz da geçici körlük denilebilir. Biber gazına maruz kalan kişi geçici olarak kör olur ve kolluk kuvvetlerinin kısıtlanması gereken bu kişi çok daha rahat bir şekilde engellenir. Kişisel olarak kullanılan biber gazlarının bir metreden etki ettiğini söyleyebiliriz. Polislerin kullandığı biber gazları tabancalar ve araçlarla güçlendirildiği için 50 metre kadar uzaklara ve daha uzaklara etki edebilmektedir. Biber gazı maruziyeti sonucu herhangi bir ölüm gerçekleşmese bile aslında bazı hastalıkları olan insanları ciddi bir şekilde etkilemektedir. Özellikle astım ve bronşit gibi rahatsızlıkları olan insanlarda hastanelik sonuçlara neden olabilir.

Biber gazı maruziyeti olan insanlara ilk yardım: Bazen bir eylemde ya da eylemin bulunduğu alan yakınlarında bazen de diğer nedenlere bağlı olarak biber gazına maruz kalma durumunda yapılacak bazı işlemler bulunmaktadır. Biber gazı bazı insanlarda derinin hassas olmasına bağlı olarak deri bölgesinde de tahrişe neden olmaktadır. Bu nedenle yapılacak olan ilk yardımlar cildi korumaya da yönelik olmalıdır.
Biber gazı hakkında genel bilgi

Biber gazı, kısaca CS olarak, uzun ismi \"Chlorobenzalmalononitrile\" olarak bilinen bir gaz türüdür. İlk olarak dünyada iç güvenliğin sağlanması amacıyla kullanılan bu gaz günümüzde bir savunma silahı haline gelmiştir. İlk olarak Ben Corson ve Roger Stroughton adındaki iki Amerikalı tarafından üretilmiştir. Üretim tarihi ise 1928 olduğu kayıtlara geçmiştir. Bu gaz gerekli olan denemelerin yapılması ve herhangi bir sağlık problemine neden olup olmadığı incelendikten sonra ilk olarak Britanya ordusu tarafından 1958 yılında kullanılmıştır. Dünya halkı bu nedenle ilk olarak biber gazıyla Kıbrıs'ta karşı karşıya kalmıştır.
" } ] }