{ "title": "Doğal Gaz", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/dogal-gaz.jpg", "date": "21.01.2024 13:03:01", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Doğal gaz, etan ve metan gibi değişik hidrokarbonlardan meydana gelen, kokusu ve rengi olmayan, yanıcı bir gaz olarak bilinmektedir. Ülkemizde oldukça yaygınlaşan doğal gaz kullanımı ile hem insanların hayatında büyük oranda kolaylık sağlanmakta hem de çevreci bir gaz olmasından dolayı birçok zararın önüne geçmektedir. En önemli özelliği de çevre kirliliği oluşması göz önüne alındığında bu enerjinin diğerlerinden çok üstün olmasıdır. Ülkemizde doğal gazın yayılması hala devam etmekte olsa da ilk Türkiye'ye gelişi 1970'li yıllara dayanmaktadır. Evlerde ve iş yerlerinde çok fazla tercih edilen bu enerji türü hem ısınma hem ocak tüpü olarak kullanma hem de sıcak su elde etmek için önemli bir seçenek olmuştur. Petekleri ve kombileri istenildiği ayara getirilmektedir, kullanmanın gereksiz olduğu zamanlarda kapatılabilmektedir. Önceleri odun sobası, kömür sobası, kalorifer ya da klima sistemi ile ısıtılan evlerde, doğal gaz yöntemi ile hem evin tüm odalarını eşit şekilde ısıtmakta hem de eski yöntemlerin çevreye verdiği kirliliğin ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Bunların yanı sıra, deterjan, antifriz, çeşitli ilaç ve gübreler, plastikler ve değişik kimyasal madde üretiminde doğal gazdan yararlanılmaktadır.

Doğal Gaz Oluşumu ve Üretimi Nasıl Yapılır?

Yer altında bulunan doğal gaz, organik bozulmalar sonucunda meydana gelmektedir. Genellikle eski çağlardan kalma canlı kalıntılarının doğal gaz oluşumu için önemi büyük olmuştur. Bu kalıntılar zamanla, basınç ve ısı faktörlerinin de etkisine maruz kalarak petrol ve doğal gaza dönüşmüşlerdir. Toprağın binlerce metre altında bile bulunabilen doğal gaz, yoğunluğu sebebi ile yeryüzüne doğru çıkmakta ve bu şekilde fark edilmektedir. Doğal gazı bulabilmek için çok detaylı araştırmalar yapılmakta ve daha sonra bulunan doğal gaz test edilmektedir. Kullanıma uygun bulunan doğal gazın, dağıtım aşaması ve kullanım için depolanması da önemli görevler gerektirmektedir. Ülkemizde genellikle farklı doğal gaz firmaları sayesinde bu aşamalar bir bir yapılmaktadır. Bu firmalar, üretim firması ve dağıtım firması gibi adlandırılırlar. Ev ve iş yerlerinde kapıya kadar getirilen doğal gaz için bölgeye döşenecek boru hattı, petek, kombi gibi ihtiyaçları ve döşeme işlemlerini de ücret karşılığında doğal gaz şirketleri yapmaktadır. Hem ekonomik hem de sağlıklı olan doğal gaz kullanımı ile herhangi bir koku ya da atık madde oluşturmadan ısınmak mümkün hale gelmiştir.

Doğal Gaz Depolanması

Soğuk zamanlarda ve kış aylarında daha çok kullanılan bu enerji, yaz aylarında yer altı depolarında bekletilir. Genellikle kullanım alanlarına yakın ve kolay ulaşılacak bölgelerde depolanırlar. Tabi ki bu işlemler uzmanlar tarafından yapılmalı ve depo bölgesinin uygunluğu tartışılmalıdır. Basınç etkisi ile gaz kaçağı oluşma riski de göz önüne alınmalı ve depolama ona göre yapılmalıdır.

Doğal Gazın Avantajları
Doğal Gazın Dezavantajları

En çok dikkat edilmesi gereken durum, herhangi birkaçak gaz durumunda çok büyük patlamaların oluşabilecek olmasıdır. Bu risk maalesef her zaman vardır ve bu patlamalar maddi hasarların yanı sıra ölümlere de neden olabilmektedir. Bu yüzden doğal gaz firmalarınca eve gaz kaçağı için alarm sistemi kurulması ve sürekli olarak kombi ve kaçak kontrolü yapılması önlem almak açısından gereklidir. Çünkü oluşabilecek birkaçağı, koku yaymadığı için anlayabilmek bazen mümkün olmamaktadır. Düzenli yapılan kontrollerle bu faciaların önüne geçmek hedeflenmektedir. Ülkemizde doğal gaz rezervi neredeyse hiç olmadığı için, bu sektörün maliyetleri dış ülkelere gitmektedir.
" } ] }