{ "title": "Emziren Annelerde Gaz Yapan Yiyecekler", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/emziren-annelerde-gaz-yapan-yiyecekler.jpg", "date": "19.01.2024 22:46:43", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Emziren annelerde gaz yapan yiyecekler, hepinizin bildiği üzere anne sütünün önemi tartışılamaz bir gerçektir. Bebeğimizin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, onu hastalıklara karşı koruyarak sağlıklı bir biçimde büyümesine ciddi anlamda yardımcı olur. En az 6 ay bebeği emzirmek gerektiğini birçok uzmanlar önermektedir. Çünkü anne sütü alan çocukların ilk 4 ay normal bir gelişim gösterdiği gözlenmiştir. Çoğu anne bebeğini 1.5 yaşına kadar emzirmektedir. Dünya sağlık örgütü bu sürenin 2 yaşına kadar uzatılmasını tavsiye etmektedir.

Emzirme dönemlerinde en büyük şikâyetlerin, anne ve bebekte yaşanan gaz sorunlarıdır. Hem anneye hem de bebeğe sıkıntı veren gaz problemi normal bir durumdur. Yeni doğan bebeklerde bağırsakların tam olarak gelişmiş olmadığından dolayı ilk 4 ay zaten gaz sancısı yaşanır. Bunun üzerine annenin tükettiği gaz yapıcı gıdalar süt aracılığı ile anneden bebeğe geçtiği zaman, rahatsızlık hat safaya çıkar ve bebeği fazlasıyla rahatsız eder. Bu nedenle emziren annelerde gaz yapan yiyeceklere dikkat etmek gerekir. Anne bu besinlerden uzak durmalı ve bu konuda hassasiyet göstermelidir. Örneğin; nohut, fasulye, mercimek, pilaki ve piyaz gibi yemeklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. İlk 1 ay kurubaklagiller tüketilmelidir. Özellikle sezaryen doğum yapan anneler sindirim sistemi düzene girene kadar bu besinlerden uzak durmalıdır. Yoğurt ve süt karbonhidrat içeren ve emziren annelere gaz yapan yiyecekler arasındadır. Bunları direk tüketmek yerine; çorba ve tatlılara ekleyerek yiyebilirsiniz. Çünkü süt ve yoğurdun pişirildiğinde gaz yapıcı özelliğinin değişim gösterdiği söylenmektedir. Kızartılmış gıdalar, yumurta, soda, dondurma, bira, patates, şalgam, yağlı ve kremalı soslar, üzüm, şeftali, elma, kabak, turp, tam tahıllı ekmek, salatalık ve soğanlar içeriğinde asit barındırdığı için emziren annelerde gaz yapan yiyeceklerdir. Ayrıca yüksek kafein içeren içeceklerden, fındık fıstık gibi kuruyemişlerden ve bilhassa bebeklere kusma eğilimini artıran çikolatadan uzak durulmalıdır.

Yapılması gerekenler

Emziren annelerde gaz yapan yiyecekler başında çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler geldiğinden, bunları pişirerek yemek gaz özelliklerinin kaybolmasını sağlayacaktır. Örneğin; brokoli, karnabahar, domates, enginar, erik ve elma gibi emziren annelerde gaz yapan yiyecekler, yemeklerde ve kompostolarda kullanıldığında hem gazları alınmış olur hem de sütün kalitesini artırır. Annenin aldığı besinler konusundaki izlenimleri önemli rol oynar. Yani; yediği bir besinden sonra bebeğin etkilendiğini görürse o gıdadan uzak durmalıdır.
" } ] }