{ "title": "Gaz Çıkarma", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/gaz-cikarma.jpg", "date": "20.01.2024 00:16:32", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Gaz Çıkarma, birçok kişinin rahatsız olduğu ve kurtulamadığı bir rahatsızlıktır. Gaz çıkarma bebeklerde ve çocuklarda görüldüğü gibi yetişkinlerde de çok sık görülmektedir. Gaz kişide hem ağrıya neden olmakta hem de kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkilemektedir. Yetişkinlerin birçoğu sosyal hayatta yaşadığı gaz çıkarma durumundan dolayı zor duruma düşmektedir. Gün içinde 10-15 defa gaz çıkarmak tıbbı olarak normal kabul edilmektedir. Fakat günde 20'den fazla gaz çıkarma durumu gerçekleşiyorsa bu durum normal değildir. Karın gazı bağırsaklarda biriken gazdır. Eğer karnınızda şişkinlik hissediyorsanız bu bağırsaklarda biriken gaz sonucu oluşmaktadır. Bağırsak gazlar bir tane değildir.

Bağırsak gazları, nitrojen, hidrojen, oksijen, metan ve karbondioksitten oluşan gazlardır. Bu gazlar genel olarak kokusuzdur. Bunların yanı sora kötü kokuya neden olan hidrojen sülfürdür. Gaz daha çok kalın bağırsak meydana gelmektedir. Karında gaz birikmesi bazı durumlarda sindirim sisteminden kaynaklanırken bazı durumlarda da tüketilen yiyeceklerden ve besinlerden kaynaklanmaktadır. Bazı kişilerin sindirim sistemi hassas olduğu için her türlü yiyeceği tüketmeleri riski olmaktadır. Hassas sindirim sistemine sahip kişiler gaz oluşumuna neden olan besinleri ve yiyecekleri belirlemeleri gerekir ve bu besinlerden uzak durması gerekmektedir. Gaz oluşumuna ve gaz çıkarmaya neden olan besin ve yiyeceklerden bazıları şunlardır;

Meyveler: Yaz kış birçok kişinin vazgeçilmezi olan ve vücut için faydalı meyvelerden bazıları gaz oluşumuna neden olmaktadır. Meyveler vücut sağlığı için çok önemlidir. Vücut için gerekli olan vitamini sağlayan ve vücut direncini artıran meyveler kişileri zor durumda bırakan ve ağrıya neden olan gaza neden olmaktadır. Bazı meyveleri tükettikten sonra gaz çıkarma artar. Bu meyvelerden bazılar; şeftali, armut ve elmadır. Bu meyvelerin içinde bulunan sorbitol maddesi gaza neden olmaktadır.

Sebzeler: Sebzeler vücut sağlığı için çok önemlidir. Hemen hemen bütün öğünlerde sebze tüketilebilir. Sağlık açısından önemli olan sebzelerin bazıları gaza neden olmaktadır. Bazı sebzelerin tüketilmesi sonucu gaz çıkarma artmaktadır. Gaz çıkarmayı artıran besinlerden bazıları şunlardır; lahana, brokoli, kuşkonmaz besinlerin tüketilmesi gaz çıkarmayı artırmaktadır.

Bakliyat: Gaz oluşumuna neden olan ve tüketildikten sonra gaz çıkarma sıklığı artan besinlerin başında bakliyatlar gelmektedir. Hemen hemen bakliyat tüketen bütün kişilerde gaz çıkarma artmaktadır. Bakliyatlar arasında gaz oluşumuna neden olan ve tükettikten sonra gaz çıkarma sıklığını artıran bakliyatların başında kuru fasulye gelmektedir. Gaza neden olan bakliyatlar arasında yer alan diğer bakliyat ise nohut, mercimek ve bezelye yer almaktadır.

Yağlı Besinler ve Et Yemekleri: Yağlı yemeklerin fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olmaktadır. Yağlı yemeklerin yanı sıra aşırı kırmızı et tüketimi de gaza neden olmaktadır.
" } ] }