{ "title": "Gaz Giderici", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/gaz-giderici.jpg", "date": "20.01.2024 05:32:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gaz giderici, günlük hızlı bir şekilde tüketilen yağ oranı yüksek besinler, asitli içecekler, sodyum içeriği yüksek olan yemeklerin ardından gaz ve şişkinlik yaşanması gayet normaldir. Gaz, sindirim anında tolere edilemeyen besinler nedeniyle oluşan hava baloncukları sebebiyle meydana gelir. Şişkinlik ise kabızlık ya da vücudun su tutması ve hormonal dengesizlikler sebebiyle oluşabilir. Ağı gıdalardan kaçınmak, tuz ve şekeri yeterince kullanmak gibi alınacak basit önlemler gaz problemine karşı vücudu koruyabilir. Fakat hali hazırda gaz şikâyeti olanlar gaz giderici bitki çayları, bitkiler ya da ilaçlar kullanılarak gaz problemlerinden kurtulabilir.

Gaz giderici bitki çayları

Nane çayı: Kuru ya da taze nane yaprakları kullanılarak hazırlanan nane çayı sindirim problemlerine karşı iyi gelir. Sindirimle alakalı birçok rahatsızlığı önlemek için nane çayına başvurulabilir. Nane çayı sindirim sistemine dahil olan kasların yumuşamasını sağlar. Bu sayede gazın vücuttan daha kolay atılmasına yardımcı olur. 1 bardak su kaynatılarak içine 1 çay kaşığı kadar kuru nane atılır. 10 dakika kadar demlendirilerek nane çayı içilmeye başlanabilir. Nane çayı reflü şikâyeti olan kişilerde mide asidinin yemek borusuna kaçmasını sağlayabilir. Bunun için reflü şikâyeti olanlar için nane çayı tavsiye edilmez.

Melisa çayı: Nane gibi rahatlatıcı etkisi olan melisa çayı, anksiyete, uykusuzluk, sindirim problemleri ve iştah arttırıcı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Melisa çayı midede oluşan krampların şiddetini azaltır ve dolayısıyla gazın giderilmesini sağlar. 1 tatlı kaşığı melisa kurusu, 1 su bardağı kaynatılmış suyun içine eklenir. Yaklaşık olarak 10 dakika bekletildikten sonra süzülerek içilmeye başlanabilir.

Rezene tohumu çayı: Rezene tohumunun gaz giderici etkisi vardır. Rezene gazın geçişini kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Rezene tohumu çayı gaz giderici etkisinden yararlanmak için tek olarak ya da dereotu, anason gibi bitkilerle karıştırılarak içilebilir. Rezene, toplumda yaygın olarak kolik ve gaz tedavisinde kullanılmaktadır.

Karahindiba kökü çayı: A, B, C ve D vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahip olan karahindiba beraberinde kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller bakımından da zengin içeriğe sahiptir. Gaz problemlerinden ziyade vücutta hormonal dengesizlik ve aşırı sodyum tüketimi nedeniyle ortaya çıkan fazla suyun atılmasını sağlar. Yani karahindiba kökü çayına diüretik denilebilir.

Anason çayı: Anason diğer bitkiler gibi gaz giderici özelliği olan şifalı bitkiler arasında yer alır. Bir tutam kuru anason bir bardağın içine alınır ve üzerine kaynatılmış su eklenerek 5 dakika demlenir. Demlenme süresi tamamlandıktan sonra süzülerek içilebilir. Gaz giderici etkisi haricinde rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi de bulunmaktadır.

Kakule çayı: Yine gaz giderici etkisi olan kakule özellikle çay şeklinde demlenerek yemeklerden sonra içilebilir. Gaz giderici etkisinin yanı sıra zihin yorgunluğuna karşı da iyi gelir. Kakule çayı için 1 su bardağı sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı kakule eklenmesi ve 5 dakika demlenmesi yeterli olur.

Frenk kimyonu: Tane olarak temine dilen Frenk kimyonu gaz gidermek için oldukça fazla kullanılan bitkiler arasında yer alır. 1 çay kaşığı kadar Frenk kimyonu 1 su bardağı sıcak suyun içine eklenerek 10 dakika kadar demlenir. Yemeklerin ardından içildiğinde gaz giderici etkisinden yararlanılabilir.

Papatya çayı: Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisiyle bilinen ve bu anlamda yaygın bir şekilde kullanılan papatya çayı, sindirim kolaylaşmasını sağlayarak, gaz giderici etki de yaratır. A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olduğu gibi, antioksidanlar ve flavonoidler bakımından da zengindir.

Zencefil çayı: Sağlık için adeta şifa kaynağı olan zencefil sindirim problemlerine karşı sıkça kullanılmaktadır. En önemli özelliklerinden biri gaz giderici etkisinin olması ve şişkinleri azaltmasıdır.

Gaz giderici ilaçlar

Gaz giderici özelliği olan ilaçlar mutlaka doktor kontrolüyle kullanılmalıdır. Çünkü bağırsak ya da mide başka bir sorunun varlığında kullanılan ilaçlar zararlı olabilir. Gaz giderici olarak kullanılan ilaçlar Euarbon, Cccm-Bizym, Pnzynorm olarak sıralanabilir.
" } ] }