{ "title": "Gaz Kanunları", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/gaz-kanunlari.jpg", "date": "20.01.2024 18:34:11", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Gaz Kanunları, gazlarda bulunan termodinamik sıcaklık, hacim, basınç ve bunların aralarındaki ilişkileri inceleyen bilimdir. Gaz kanunları rönesans döneminde yapılan araştırmalar sonucunda özellikle İngiltere'de yapılan araştırmalar sonucunda bulunmuş ve bilim literatürüne girmiştir.

Gaz Kanunları Nelerdir?

Boyle Kanunu: Bir gazın sıcaklığı ve hacmi değişmeden yarıya indirildiğinde, molekül sayısında bir değişiklik olmaz. Böylece molekül çeperinde bulunan basınç ve çarpma hızı yarıya iner. Sıcaklık değişmediğinden basınç iki misli artar.

Wan Der Walls Kanunu: Yalnız ideal gazlar için geçerlidir. PV=nRT olursa bir mol gaz için, PV/RT 1 olur.

Charles ve Guy Lussac Kanunu: Kinetik teoride maddelerin kinetik enerjisi, mutlaka sıcaklıkla doğru orantılı olarak değişir. Sıcaklık arttığında molekül hızı artar. Hızın artmasıyla moleküllerin çepere çarpma sayısı artar ve sıcaklıkta artarsa basınç nedeni ile hacim artar.

Avagadro Hipotezi: Aynı basınç ve sıcaklıkta, bütün gazlarda eşit hacimde eşit molekül sayısı bulunur.

Graham Kanunu: Birbirine karışan gazların sıcaklıkları aynı olacağına göre ortalama olarak kinetik enerjileri de birbirine eşit olacaktır.
Kimya biliminin gelişmesi ve günümüzde kullanılan bilimsel teoriler temelinde bu kanunlara dayanır. Gaz kanunları ispatlamış ve literatüre girmiş kanunlardır.
" } ] }