{ "title": "Gaz Maddeler", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/gaz-maddeler.jpg", "date": "21.01.2024 06:56:46", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Gaz maddeler, belirli bir hacmi olmayan maddelerdir. Maddenin gaz hali atom ve moleküllerin arasındaki boşluğun en çok olduğu halidir. Bu boşluklar sayesinde gaz maddeler sıkıştırılabilir formdadır. Gaz maddeler bulundukları kabın her yerine basınç yapabilirler. Basınç ve sıcaklığa olarak gazların hacimleri değişebilmektedir. Çevremizde bulunan gaz maddeler azot, oksijen, karbondioksit ve su buharı başlıca gaz maddelerdir

Hayatımızdaki gaz maddeler

Günlük hayatımızda gaz maddelerle neredeyse içi içe yaşamaktayız. Yaşamımız için gerekli olan oksijen bir gaz maddedir. Birçoğumuzun her gün farklı bir kokusunu kullandığı parfümler sıkıştırılmış gaz maddedir. Basınçlı kaplarda muhafaza edildiği için ortama çıktığı anda hemen hacimleri genişler ve etrafa yayılırlar. Belli mesafelerde parfümün kokusunu alabilmemiz bu yüzdendir. Gaz maddeler ısıdan etkilenebildiği için patlamaya da müsaittir. Örneğin deodorant kabının üzerinde ateşe atıldığı zaman patlayabileceğini belirten yazılar mevcuttur. Gaz maddelerin sıkıştırılma özelliğinden birçok alanda faydalanabiliriz. Parfüm örneğimizde olduğu gibi sıkışan gaz ile sıvıda püskürtülebilir. Bu özellik sayesinde böcek ilaçlama araçları, oto boyamada kullanılan ekipmanlar, otomobil ve kamyonların firen sistemleri ve hidrolik kaldırma sistemlerinde basınçlı gazlardan faydalanabiliriz. Sıkışan gaz maddenin içindeki moleküller birbirleri ile daha fazla çarpışacağı için sıcaklığı artar. Genleşen gaz madde ise çevresinden ısı alır. Gazlar yüksek basınçta sıkıştırıldığı zaman sıvı hale geçerler. Bu şekilde gaz maddeleri sıvılaştırıp muhafaza etmek kolaylaşır. Hastahanelerde kullanılan oksijen tüpleri ve evlerimizde kullandığımız tüplerin içerisinde sıvılaştırılmış gaz maddeler bulunmaktadır. Az önce bahsettiğimiz yaşam kaynağımız oksijen de vücuda fazla girdiğinde yaşlanmaya neden olmaktadır. Yüksek miktarda oksijen aldığımız zaman kan kimyanız değişime uğrar ve vücudumuzda bulunan asit oranı artar. Bunların akabinde zararlı maddeler ortaya çıkar. Gaz maddeler üç grupta toplanabilirler. Su buharı da suyun gaz madde halidir. Kazan içerisinde çeşitli ısıtıcılar yardımı ile ısınan su buhar haline gelir, dışarı çıkarılmadan belirli bir basınca yükseltilir. Buradan basınçla alınan buharda belirli faaliyetleri yapabilme gücü oluşur. Oluşan bu buhar gücü bir pistonun hareketinde veya bir türbinin döndürülmesinde kullandığımız zaman bir fabrikada birçok makinenin çalışmasını ya da bir geminin hareket etmesini sağlamış oluruz.

Eleman Gazlar: Doğada eleman halinde bulunan gazlar 11 tanedir. Beşi hem eleman halinde hem de bileşiklerde bulunabilir. Bunlar hidrojen, oksijen, azot, flüor, klordur. Tabiatta daima eleman halinde bulunan gazlar ise helyum, neon, argon, kripton, ksenon, radon. Bu gazlar molekül halinde bulunmazlar, sürekli atom halindedirler. Bu gazlar bazı ışıklandırma sistemlerinde kullanılabilmektedir. Helyum hidrojenden sonra en hafif gazdır. Balon ve zeplinlerde kullanılan bir gaz madde türüdür. Dalgıçlara verilen oksijen tüplerinin içine azot yerine helyum karıştırılmaktadır.

Bileşik gazlar: Karbon, oksijen ve hidrojen bileşik gazlardandır.

Karışım gazlar: Daha çok endüstriyel olarak kullanılan gaz karışımlarıdır.

Görüldüğü üzere gaz maddeler ister direk evlerimizde olsun ister kullandığımız makinelerde ya da doğanın kendisinde olsun bir şekilde hayatımızda varlar.
" } ] }