{ "title": "Gaz Maskesi", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/gaz-maskesi.jpg", "date": "19.01.2024 17:40:31", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Gaz maskesi, insanların zehirli gazlardan ve dumandan etkilenmelerini önlemek için tasarlanmış başlıktır. Yapısında solunan havanın geçtiği kömür filtre, plastikten yapılmış gözlükler ve solunan havanın tekrar dışarı atılmasını sağlayan bir supaptan oluşmaktadır. Kömür filtre maruz kalınma ihtimali olan zehirli gazlara karşı özel kimyasallar ile kaplanabilir. Kimyasal silahların zararlarından korunmak için tasarlanmış gaz maskeleri hava kirliliği ve zehirli gaz ortaya çıkaran yangınlara karşı koruyabilmektedir.

Gaz maskesi icadı

Gaz maskesi ilk olarak 1847 yılında Lewis P. Haslett tarafından bulunmuştur. 1849 yılında ise bulduğu gaz maskesinin patentini almıştır. 1914 yılına gelindiğinde Garrett A. Morgan 1. Dünya savaşında kullanmak için daha modern bir gaz maskesini icat etti. Öyle ki savaşlarda zehirli gazlara maruz kalma ihtimali çok yüksektir. O dönemde bu gaz maskesi seri olarak üretilmeye başlanmıştır. 1. Dünya savaşında Almanların kimyevi gaz silahları kullanmışlardır. İlk gaz maskelerinde solunan hava giriş yerindeki odun kömüründen geçerken, içindeki zehirli gazları tutulmaktaydı. Fakat bu maskeler ağır yapısı yüzünden askerlerin hareket imkânını kısıtlamakta idi. 2. Dünya savaşında ise yeniden tasarlanan gaz maskeleri daha kullanışlıydı. Bu maskenin yapısında kömürün durduğu kap omuza asılmakta idi. Bu tasarım askerin daha rahat hareket etmesini salıyordu. 1960 yılında Abd'de tasarlanan M-17 gaz maskesi, dış bir kap ya da hortum ihtiva etmemekteydi. Maskede yüze geçen kısımda absorbiyon sağlayan esnek bir malzeme vardır. Bu tasarım bakteriyolojik ve radyolojik etkenlere karşı daha iyi koruma sağlamaktaydı.

Gaz maskesinin kısımları

Maske başlığı: Solunan havada bulunan zararlı maddelerin girmesini engelleyecek şekilde yüze tam oturmaktadır ve kullanıcının görüşüne engel olmayacak biçimde tasarlanan kısımdır. Kış aylarında camın buğulanması engelleyecek bir madde kullanılır.

Süzgeç: Kullanıcının arındırılmış havayı solumasını sağlayan kısımdır. Süzgeçler başlığa doğrudan ya da uzun bir hortumla bağlanabilmektedir. İkinci şekilde süzgeç bir çanta içinde taşınır. Süzgeç 3 kısımdan meydana gelmektedir.
Gaz maskesi özellikleri nelerdir?
Gaz maskeleri sadece savunma amaçlı kullanılmamaktadır. Teknik olarak gaz maskesi kullanılması gereken mesleklerde mevcuttur.
" } ] }