{ "title": "Gaz Sancısı", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/gaz-sancisi.jpg", "date": "19.01.2024 12:27:17", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Gaz sancısı çekiyorsanız, mutlaka dikkate almanız gerekir. Bazen kalp krizi ile karıştırılan gaz sancılarını önemsemekte fayda vardır. Sırt kısmınızda ve göğsünüzde ağrı varsa, çok fazla terliyorsanız ve yüz üstü yattığınız halde gaz sancınız geçmiyorsa bir hastaneye gitmekte fayda vardır. Bu iki rahatsızlık, birbiri ile karıştırıldığından pek çok insan hayatını kaybetmektedir.

Konuşurken ve yemek yerken vücudumuzun içine hava alırız. Bu hava, vücut içinde zamanla birikir ve sıkışma ile zamanla gaz oluşur, bazen geğirerek bazen de alt kısımdan çıkararak bu gazı atarız. Fakat bir miktar gaz vücut içinde kalarak bağırsaklarda ve midede dolaşabilir. Bu bir süre sonra vücuttan atılmazsa, çok şiddetli gaz sancısına ve ağrılara, hatta göğüs sıkışması ile kalp krizi benzeri semptomlara neden olabilir.

Gaz sancısı olduğunda hemen yapılması gereken, ılık bir bardak su içmektir. Yavaş olarak içtiğiniz bu ılık su, gazı mide ve bağırsaklarınızda dağıtacaktır. Beli sıkan dar giysiler çıkarılmalı ve yüz üstü uzanılmalıdır. Birisi sırtınıza ve bel çevrenize yukarı aşağı masaj yaparsa, gaz çıkması kolaylaşır. Gaz sancılarını engellemenin en kolay yolu, kendinizde gaz yapan yiyecekleri bulmanız ve bu yiyecekleri tüketmemenizdir. Sarımsak, kızartmalar, soğan ve baklagiller gaz yapabilir. Kendinizde gaz yapan yiyecekleri analiz ederseniz, gaz konusunda rahatlarsınız. Süt, yoğurt, bira, şeftali, kayısı, erik de gaz yapabilir.

Gaz sancısının yol açtığı ağrıları engellemek için bacak ve göğse egzersiz deneyin. Düz bir zemine sırt üstü uzanın, dizlerinizi karnınıza doğru çekin ve dakikada 6 - 10 kez bu hareketi tekrarlayın. Tek seferde hareketi beş dakika süresince uygulayın. Sıcak su torbası kullanabilirsiniz. Sıcak su torbası gaz sancısı ağrılarını azaltabilir. Ayrıca sıcak su torbası karnınızı yanmaktan korur. Sıcak çay için nane, zencefil, rezene veya papatya çayı gibi sakinleştirici çaylar için. Bu çayları içerek gaz sancısı rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz. Nane, metanol içeren, gazı çabucak gideren antispazmodik bir bitkisel ilaç olduğu için, en iyisidir. Rezene tohumu çiğneyin, rezene tohumu, bağırsaktaki gazı azaltır ve gaz sancısı ağrınızı giderir. Bir seferde bir çay kaşığı çiğnemek yeterli olacaktır. Elma sirkesi içebilirsiniz. 2 yemek kaşığı elma sirkesini ılık bir bardak suyla karıştırın ve yavaş yavaş içerek ağrıyı azaltın. Mandalina kabukları ve defne yaprağını da kaynatarak içebilirsiniz. Mandalina kabuklarını suda beş dakika kaynatın ve tıpkı çay gibi yudumlayın. Bu şekilde ağrıyı azaltır. Defne yaprağı da aynı şekilde kaynatılır ve içilir.

Gaz sancısı belirtileri nelerdir?
Gaz sancısı için Uzman bir hekime ne zaman başvurulmalı
Gaz sancısından kurtulmanın için yaşamınızda yapmanız gereken değişiklikler

Daha sık ve küçük öğünler tüketin, sık ve az öğün tüketerek gaz oluşumunu azaltabilirsiniz. Çiğneyin, daha fazla çiğneyerek, ağız suyu içindeki gıda parçalayıcı enzimlerin salgılanmasını artırabilirsiniz. Yemekler küçük moleküllere ayrılmaktadır. Bu şekilde mide ve bağırsaklarda gaz oluşumu azalır. Diş Proteziniz varsa kontrol ettirin. Çiğneme işlemiyle başlayan gıda parçalama olayı, sağlıklı bir diş ile verimli olur, bu şekilde gaz oluşumu da azalmış olur. Sigarayı bırakın, sigara, peptik ülser ve mide ekşimesine yol açar. Ayrıca akciğerlerinize ve sindirim sistemine zarar verir. Peptik ülser dolayısıyla gaz problemleri büyük sorunlara yol açabilir. Egzersiz, egzersiz yaptığınızda bağırsak hareketleri hızlanır. Kısa bir süre sonra sindirim güçlenir ve gaz boşaltımı daha rahat bir hale gelir. İyi bir vücuda sahip olarak, gaz sancısı giderilmesini sağlamış olursunuz. Sakinleşin, sakin bir kafa, gaz sancısını azaltır.
" } ] }