{ "title": "Gaz Sıkışması", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/gaz-sikismasi.jpg", "date": "22.01.2024 01:41:15", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Gaz sıkışması, konuşurken, su içerken, yemek yerken ve vücut tarafından midede birikmiş olan havanın atılmaması sonucuyla oluşan bir basınçtır. Midede ve bağırsaklarda yer alan fazla hava normal şekilde bağırsak vasıtasıyla veya geğirerek ağız yolundan atılır. Lakin bu durum bazı zamanlarda atılmayabilir ve bu nedenden dolayı da gaz sıkışması gerçekleşir. Gaz sıkışması sorunu bazen birkaç dakika sürerken bazen de günlerce devam edebilir. Kişide ağrı ve sızıya neden olan gaz sıkışması sorununun giderilmesi için gaz giderici ilaçlar kullanılabilir. Aynı zamanda gaz sıkışmasına iyi gelecek doğal yöntemlerde tercih edilebilir.

Gaz Sıkışması Neden Olur?

Gaz sıkışmasının en büyük nedeni alınan havanın midede birikmesidir. Biriken hava zamanla sıkışma yapar ve kişide olumsuz etkenlere yol açar. Aynı zamanda gaz içeren besinlerin tüketilmesi de gaz sıkışmasına sorununa yol açmaktadır. Gaz sıkışması olduğu zamanlarda gazlı gıdalardan uzak durmak fayda sağlayacaktır. Sert şekerler, sakız ve hızlı yemek tüketmek gaz sıkışması neden olmaktadır. Gaz sıkışmasına neden olabilen hastalıkların var olduğu da düşünülür ise kişinin gaz sıkışmasının neden olduğunu bilmek gerekir. Eğer var olan mide rahatsızlığı, sindirim sorunu veya birtakım enzim eksiklikleri kişide bulunuyor ise ilaç tedavisi ile sorun giderilebilir. Ancak beslenmeden kaynaklanan gaz sıkıntısı sorunu varsa doktor tarafından verilecek diyete uyulması halinde sorun giderilecektir.

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlığın ilk belirtisi mide veya karın kısmında oluşan şişliktir. Şişlik ile kramp, ağrı görülebilir. Kramplar genelde aşırı gaz sıkışmasına bağlı gelişir. Karın çok sert olur ve kişinin acı çekmesine yol açar. Karında şişlik ve kramplar eğer tuvalet ihtiyacı sonrasında veya gaz çıkartılması sonrasında geçiyor ise gaz sıkışmasından kaynaklanmaktadır. Ancak geçmeyen bir kramp varsa gaz sıkıntısı dışında gelişen bir durum olabilir. Bunun için mutlaka bir uzmandan destek almak daha faydalı olacaktır.

Gaz Sıkışması Tedavi Nasıl Yapılır?

Gaz sıkışması durumunda hastalara uygulanan ilk tedavi gaz sıkışması sorununu çözecek ilaç tedavisi olmaktadır. Aynı zamanda gaz sıkışmasının giderilmesi için öğün sayısını artırmak ve az yemek faydalı olacaktır. Ağızda besinleri fazla çiğnemek, yemek yerken konuşmamak ve su içerken hava yutmamaya özen göstermek gaz sıkışmasını bir nebze de olsa önleyecektir. Bu dönem içerisinde kişilerin gazlı içeceklerden, gaz içeren besinlerden ve aşırı yemeklerden kaçınmak gerekir. Aksi halde gaz sıkışması sorunu ciddiye alınacak şekilde ilerleme gösterebilir.

Gaz sıkışması sorunun tedavi edilmesi için öncelikle kişinin beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekir. Bazı besinlerde yer alan gaz, besinlerin tüketilmesi halinde kişiye doğrudan geçebiliyor. Bu gibi durumlarda da kişide gaz sıkışması meydana geliyor. Gaz sıkıntısının giderilebilmesi için gaz yapan her türlü durumdan uzak durmak fayda sağlayacaktır.

Gaz Sıkışması Nasıl Giderilir?

" } ] }