{ "title": "Gaz Şişkinliği", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/gaz-siskinligi.jpg", "date": "21.01.2024 14:32:13", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Gaz şişkinliği ve gazın nedenleri, birçok insanın merak ettiği ve çoğu insanı rahatsız edebilecek düzeyde olan bir rahatsızlıktır. Yemeklerden sonra gaz şişkinliğin hissedilmesi gayet normal bir durumdur. Bazen çok sevilen yiyecekler olduğunda çok fazla doyulmuş olunsa bile yine de tüketilir. Bundan dolayı da çok yemek yemeye bağlı olarak karında şişkinlik görülebilmektedir. Ancak aşırı yemek yenilmesinde sonra oluşan şişkinlik dışında her yenilen öğünden sonra ne kadar yemek yenilmesine bağlı olmadan karın şişkinliği şikâyeti var ise bunun birden fazla nedeni olabilir. Genel olarak gaz şişliği ne çeşit bir yiyecek tüketildiğinde ya da sindirim sisteminde yiyeceklerin olması gerektiği gibi ve hemen sindirilmesini engelleyen nedenlere dayanır. Mide çok büyük esnek bir yapıya sahip ve kaslardan oluşan elastik olan bir kesedir. Yetişkin olan bir insanın midesi yaklaşık olarak bir litrelik hacmi çok rahat bir şekilde taşıyabilmektedir. Yetişkin bir kişinin midesinin ortalama taşıyabileceği, yaklaşık olarak bir litrelik oran aşıldığı zaman midenin esnek yapısı genişlemeye başlar ancak bu genişleme gaz şişkinliği olarak kendini belli eder. Mide şişkinliği özellikle fazla yenilen yemek ve gazdan dolayı meydana gelmektedir.

Laktoz İntoleransı: İnce bağırsakların ürettiği laktaz enzimi, adı laktoz olan süt şekerinin sindirilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Laktoz intorelansı ince bağırsağın yeterli derecede laktaz enzimi üretmemesi ve bu sebepten dolayı da kişinin süt ve süt ürünlerini tükettiği zaman gaz şişkinliği, mide krampları, gaz, ishal ve bulantı gibi benzeri belirtiler oluşmaktadır.

Çölyak Hastalığı: bu rahatsızlığı olan kişiler çavdar, arpa ve buğdayda bulunan, gluten adı verilen proteini sindirmede oldukça zorluk çekmektedirler. Çölyak adı verilen bu rahatsızlığın başlıca sebepleri arasında karın ağrısı, aşırı karında şişkinlik ve ishal gelmektedir. Çölyak adı verilen bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi yoktur. Ancak gluten adı verilen proteinli yiyeceklerin tüketimini en aza indirgeyerek önlem alınabilir.

İrritabl Bağırsak Sendromu: Sindirim sorunlarından biri olan irritabl bağırsak sendromunun kesin olarak sebebi bilinmemektedir. Bununla birlikte düzensiz ve kötü beslenme, stres ya da enfeksiyon gibi tetikleyici nedenler iritabl bağırsak sendromuna neden olmaktadır. İrritabl bağırsak sendromları belirtilerinin arasında ishal, kabızlık, karın şişliği, bulantı, mide krampları ve gaz şişkinliği neden olmaktadır. Her gün düzenli olarak yapılan egzersizler ve lifli yiyecekler tüketilmesi sindirim problemlerini tetikleyen yiyeceklerden uzak durarak rahatsızlığın nedenleri en aza indirilebilir.

Sindirim Enzimleri Eksikliği: Yiyeceklerin hızlı bir şekilde sindirilmesi için sindirim sisteminde gerekli olan enzimler eksik ise bu durum yemeklerden sonra gaz şişkinliği ve gaz oluşumuna neden olmaktadır. Meyve ve sebzeler sindirim enzimleri bakımından zenginlerdir ancak pişirme sırasında meyve sebzeler bu özelliklerini kaybederler. Çiğ olan meyve ve sebzelerin beslenme sırasında daha fazla tüketilmesi enzim takviyesi alarak sindirim enzimlerini dengeleyebilir ve gaz şişkinliğini önemli ölçüde azaltmaya destek olmaktadır.

Hormonal Dalgalanmalar: Kadınlarda adet dönemi öncesi ya da gebelik sırasında yaşanan hormon seviyesindeki değişiklikler sindirimi de etkilemektedir. Kadınlarda meydana gelen hormonal değişiklikler sonucunda mide veya bağırsak hareketlerinin oldukça yavaşlaması durumu yiyeceklerin sindirim siteminde, sindiriminin yavaşlaması anlamına gelir ve bu durumda kabızlık ile gaz şişkinliğine neden olmaktadır.
" } ] }