{ "title": "Hardal Gazı", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/hardal-gazi.jpg", "date": "21.01.2024 01:30:58", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "
Hardal gazı, içeriğinde kükürt klorür olan kimyasal silah olarak da kullanılabilen zehirli bir gazdır, asıl adı iperit gazıdır fakat hardal ve çürümüş soğan gibi koktuğu için bu isim veriliyor.

Hardal gazının 1. Dünya Savaşında kullanımı

Hardal gazı ilk olarak 1. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından kullanılmıştır. Hardal gazı, gaz halinde iken genellikle renksiz olsa da çeşitli karışımların ilave edilmesi ile sarı ve kahverengi rengine bürünebilir.

Hardal gazının İran- Irak Savaşında kullanımı

Hardal gazı modern anlamda kullanılan ilk kimyasal silah olma özelliğini taşımaktadır. Laboratuvar ortamında kolayca üretilebilmesi ve etkileri dolayısı ile korkunç bir kimyasal silahtır. 1978-1979 İran ve Irak arasında geçen savaşta Irak tarafından büyük miktarda kullanılmıştır. Yaklaşık olarak 5000 İranlı asker hardal gazıyla öldürülmüştür. Buna ek olarak 40 000- 50 000 kişide yaralanmış veya kansere yakalanmıştır. Günümüzde hardal gazını kitle imha silahı olarak kullanmak Birleşmiş Milletler tarafından yasaklanmıştır.

Hardal gazının vücuda zararları nelerdir?

Hardal gazı, gözlerde ve solunum yolunda şiddetli yanmaya neden olan kimyasal bir gazdır. Vücuda solunum, sindirim, cilt veya gözlerle temas etmesi durumunda bulaşabilir. Gazın deriye teması ile sarı irin dolu kabarcıklar oluşur ve bu da ciltte kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Hardal gazı solunum ve temassız yolla da bulaşabilir. Gaz, gözler, burun ve solunum yolunda tahrişe sebep olur. Kurban da geçici körlük, burun akıntısı, öksürük, nefes ve sinüs ağrısı nefes darlığı ile karşılaşabilirsiniz.

Bileşim olarak kükürt ve di-etil di-klorürün bileşiminden oluşmakta ve atomlar arasındaki bağın zayıf olması sebebi ile temas durumunda vücutta deri yanması, kaslarda şiddetli kasılmalara hatta bu kasılmalar bel kemiğinin kırılması ile sonuçlanabilir. Bu gaz 12 saat süren acılı ölümlere sebebiyet verebilir.

Tıp alanında hardal gazının kullanımı

Hardal gazı günümüzde Lenfoma kanserine kemoterapi tedavisi için uygulanmaktadır.
" } ] }