{ "title": "Helyum Gazı", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/helyum-gazi.jpg", "date": "19.01.2024 16:15:23", "author": "Havva Baltacı", "article": [ { "article": "
Helyum gazı, tarihçe olarak ilk 1868 yılında İngiltere'de astronom Norman Lockyer tarafından gözlenmiştir. 1895 yılına gelindiğinde ise İskoçyalı kimyacı W. Ramsey tarafından helyum gazını oluşturan ve içinde uranyum bulunan bir deney yaptı. Bu iki bilim adamı birbirinden bağımsız şekilde helyumu keşfetmişler oldular. 1908 yılında ise sıvı helyum bilim adamı H. Kamerlingh tarafından keşfedilmiştir. Helyum gazı sıvılaştıktan sonra normal basınç altında sıcaklık derecesi ne kadar düşerse, o kadar sıvı olarak kalır. Helyum normal basınç altında sıcaklıkla ters orantılı seyreder. Helyum gazı özellikleri bakımından asal gazlardan biridir ve mono atomik reaktif özellikte renksiz ve kokusuz bir gazdır.

Helyum gazının element özellikleri nelerdir?

Sembolü: He
Atom Numarası: 2
Bağıl Atom Kütlesi: 4,002602(2)  gmol−1 g/mol
Elektron Sayısı: 2.

Elekteron Dizilimi: 1s (Kare)
Elemet serisi: Asal Gaz
Periyodik Tablodaki Yeri: 8A.

Maddenin Hali: Gaz
Görünümü ve algılanması: Renksiz, zehirsiz ve kokusuz bir gazdır.

Erime noktası:-272,05 °C.

Kaynama noktası:-268,785 °C.

Yoğunluğu: 0,1785 g/l (Deniz seviyesinde ölçülebilen yoğunluğu)

Atom Çapı: 49 pm.

Elektronegatiflik: Yok.

Yükseltgenme basamağı sayısı: 0 (Her 20.000 küçük helyum balonu bir insanın ağırlığını yaklaşık 6 kg azaltır.)

Kararlı bir element olduğundan diğer elementlerle bileşik yapmaz ve oksijenle tepkimeye giremez yani yanma tepkimesinde hiçbir zaman Helyum gazının bir etkisi olmaz.

Helyum gazı hidrojene oranla daha ağır bir element olmasına rağmen atmosferde de serbest olarak bulunur. Hidrojene göre çok daha güvenli olduğundan hidrojene ikame edilecek bir gazdır. Örneğin, helyum gazının güvenilirliği sebebiyle hava balonlarında kullanılır.

Helyum gazı atmosferde serbest ve çok olmasına rağmen pahalı bir elementtir. Bunun nedeni helyum gazını elde etmenin zorluğundan gelmektedir. Helyum gazının sıkılaştırılarak sıvılaştırılması veya havadan elde edilmesi bu elementin pozitif katsayısından dolayı zor olmaktadır. Amerika'daki bazı doğal gaz yataklarında helyum gazının varlığı tespit edilmiştir. Bu da helyumun ticari olarak üretilip satılmasına imkân sağlamaktadır.

Helyum gazının en önemli özelliklerinden biri Güneş ve yıldızların ana bileşenlerini oluşturan elementlerden biri olmasıdır ve helyum gazının kaynağı doğal gazdır. Doğal gazın alfa parçacıkları aslında helyum çekirdekleridir. Sadece havadan daha hafif olduğundan balonları şişirmek için kullanılmakla kalmaz derin dalışlarda dalgıç tüplerinin içine oksijenle birlikte helyum gazı da doldurulur. Kaynakçılık, germanyum ve silisyum kristallerinin yapımı, titanyum ve zirkonyum elde edilmesi, süpersonik rüzgâr tünelleri ve derin dalış tüplerinin kullanımında hep helyum gazı kullanılır.

Dünya Helyum Gazı Kaynakları

Amerika Birleşik Devletleri: 20.6 milyar/metreküp.

Katar:10.1 milyar/metreküp.

Cezayir: 8.2 milyar/metreküp.

Rusya: 6.8 milyar/metreküp.

Kanada: 2.0 milyar/metreküp.

Çin: 1.1 milyar/metreküp.
" } ] }