{ "title": "Kan Gazı", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/kan-gazi.jpg", "date": "20.01.2024 00:14:12", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Kan Gazı, Kanda bulunan oksijen, karbondioksit gibi gazların ve asit baz dengesinin belirlenmesine verilen addır. Kanda bulunan gaz miktarı ve asit baz dengesini ölçmek için kan almak gerekir fakat normal kan tahlillerinde olduğu gibi kan alınmaz. Kan gazında brakiyal arter veya femoral arterden invaziv yöntemle kan alınır ve kan direkt incelemeye alınmalıdır asla bekletilmemelidir. Kanın bekleyeceği durumlar şartsa kuru buz zincirinde en fazla yarım saat bekletilmelidir.

Kan Gazı Tahlili Nasıl Yapılır?

Kan gazı incelemesi yapılmadan önce, mutlaka gerekli ekipmanlar hazır bulundurulmalı ve kan alınırken çok dikkatli olunmalıdır. Kan gazı için gerekli ekipmanlar;
Gerekli ekipman sağlandıktan ve hasta hazır olduktan sonra kan alımı gerçekleşip derhal tahlil edilir. Kan alacak ve tahlili yapacak görevli mutlaka eldiven takmalı ve kanı kontamine etmemelidir. Kan alınırken veya enjektöre aktarılırken pıhtı oluşumu engellenmelidir. Pıhtı oluşursa kan atılır ve yeniden kan alımı yapılır.

Kan Gazı Tahlili Neden Yapılır

Kan gazı tahlili, genellikle travmatik yaralanmalar, kanser hastaları, akciğer hastalıkları yaşayanlar, solunum yolu hastalıkları yaşayan hastalar, böbrek fonksiyon bozukluğu yaşayan hastalar için istenen bir testtir. Kanda bulunan gaz kramatografisini çıkarmak ve asit baz dengesini kontrol etmek için kullanılan bir yöntemdir. Kan gazı tahlilinin değerlerini etkileyen bazı durumlar olabilir. Bunlar;
Kan gazı, mutlaka Uzman bir personel tarafından alınmalı ve tahlili yapılmalıdır. Kan gazı tahlil sonuçlarını her hekim inceleyebilir. Kan alacak personel yetkin olmalı ve herhangi bir hataya yer vermemelidir. Trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları, solunum sistemine yönelik ameliyatlar sonrası, KOAH hastalığı gibi durumlarda kan gazı ölçümüne ihtiyaç duyulur.
" } ] }