{ "title": "Karında Gaz", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/karinda-gaz.jpg", "date": "19.01.2024 11:59:21", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "
Karında gaz; anüs yoluyla çıkartılır. Bu durum her insanda görülmektedir. Çoğu insan günde ortalama 14 kez gaz çıkartır. Karındaki gaz genelde kokusuzdur. Bu gazı hidrojen, nitrojen, karbondioksit, oksijen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın kötü kokulu olması ise kalın bağırsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur. Mide, yemek borusu, ince ve kalın bağırsaktan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.

Hava yutma

Hava yutma karındaki gazın en sık nedenlerinden biridir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar. Sakız çiğneyen, hızlı yiyip içen, sigara içen ve gevşek takma diş kullananlar da normalden fazla hava yutulur. Midedeki gazın bir kısmı geğirme ile çıkar, geride kalan kısmı ise ince bağırsaklara geçer ve burada kısmen emilir. Az miktarı da kalın bağırsaklara geçer ve makat yolu ile atılır.

Sindirilmemiş gıdanın bozulması

İnsan vücudu bazı karbonhidratları ve pek çok gıda da bulunan lifleri ince bağırsaklardaki enzimleri yetersizliği ya da yokluğu sebebi ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda, kalın bağırsaktaki zararsız bakteriler tarafından bozulmaya uğrar ve karbondioksit, hidrojen ve insanların üçte birinde de metan gazı oluşur. Yine de bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılır. Metan gazı oluşan insanların gaitaları (Dışkı) su içinde yüzer.

Hangi gıdalar gaz yapar?

Raffinoz: bu kompleks şekeri en çok içeren besin fasulyedir. Daha az oranda Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, kuzkonmaz, tüm hububatlarda ve diğer sebzelerde bulunur.

Laktoz: Sütteki tabi şekerdir. Dondurma, peynir, ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur.

Fruktoz: Normalde enginar, soğan, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içecek ve meyve sularında yapay tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

Sorbital: Meyvelerde doğal olarak bulunur. Armut, şeftali, elma ve erikte çok vardır. Ayrıca sakızlarda, tatlandırıcılarda ve birçok diyet gıdalarında bulunmaktadır.

Nişasta: Mısır, patates, bazı tatlılar, buğday ve pastalardaki nişasta kalın bağırsağa geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Gaz oluşturmayan tek nişasta çeşidi pirinçtir.

Lif: Birçok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve böylece bağırsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar fasulye, yulaf, bezelye ve pek çok meyvede bulunur. Eriyebilen lifler sindirilmeden kalın bağırsağa gelir ve burada gaz oluşturur. Erimeyen lifler, bağırsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluşturur. Bazı sebzeler, kepek ve buğday bu tür lifleri içerir.

Karında gaz rahatsızlığı nasıl tedavi edilir?

Belirli bir hastalık sonucu oluşmayan rahatsız edici gazlarda, diyet değişikliği, gerektiğinde ilaç kullanımı ve hava yutmayı azaltmak gerekir. Ayrıca yağsız gıdalar yenmelidir. Böylelikle mide daha hızlı boşalır ve gaz bağırsaklardan daha hızlı geçip gider. Gaz şikâyetleri diyet düzenlemesi ile geçmiyor ise antiasitler, karbon preparatları, sindirim enzimleri ve bağırsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir. Hava yutmayı azaltmak için, sakız çiğnememek, sert şekerleme yenmemesi, yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş çiğnemek gerekir.
" } ] }