{ "title": "Karpuz Gaz Yaparmı", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/karpuz-gaz-yaparmi.jpg", "date": "21.01.2024 12:43:43", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Karpuz gaz yapar mı, Sıcak yaz günlerinde içinde bulunan su oranı ile susuzluğa ilaç gibi gelen karpuz daha çok sıcak iklimlerde yetişen, sarı renkli çiçekler açan, büyük meyveli bir bitkidir. Karpuzun kalori oranı çok düşüktür. %90'ı su olan karpuz, vücudun sıvı ihtiyacını büyük oranda sağlamasının yanında, B ve C vitamini ile sodyum, potasyum, demir ve kalsiyum mineralleri açısından oldukça faydalı ve zengin bir meyvedir.

Karpuz, Kabakgiller familyasından; büyük gövdeli, parçalı sert yapraklı, sarı çiçekli, iri meyveli, bir yıl süren bir bitkidir. Diğer isimleri Harbuz, Watermelon, Pasteque ve Citrullus vulgaris olarak bilinir. Cinsel gücü arttırır. Soğuk algınlığına çok iyi gelmektedir. Kalbi koruyucu etkisi de vardır. Kemiklerin gelişimine yardımcı olur. Vücuda dinçlik, serinlik ve ferahlık verir. Kanı temizler. Böbreklerde kum ve taşların dökülmesine yardım eder.

Karpuz gaz yapar mı?

Çok iyi bir idrar söktürücü olan karpuz, vücuttaki atık maddeleri kısa sürede atar, bağırsakları temizleyerek gaz yapmasını engeller ve kanı temizler. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının normal seviyede olmasına yardımcı olur. Az miktarda da olsa barındırdığı “likopen” maddesiyle kalpte enfarktüs meydana gelmesini önlemektedir. Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan içerdiği için birçok kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten içerir. Yağ içermediğinden ve kalorisi de çok düşük olduğundan yaz aylarında yapılan rejim listelerinde özel bir yeri vardır.

Aynı zamanda lif bakımından oldukça zengin olduğu için bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini engelleme de rol oynar. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan cucurbocitrin adlı maddeyle kan basıncını normal seviyede tutmaya ve böbrek işlevlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bol miktarda içeriğinde su ve şeker olması, boşaltımı hızlandırması gibi özellikleri ile karpuz gaz yapar mı cevabını vermiş oluyoruz. Aynı zamanda kilo vermeyi de sağlamaktadır. Ama süreyi kısa tutmak ve tek yanlı bu beslenmeye yüklenmemek koşuluyla.

Olgunlaşmış karpuz taze olarak yenmelidir. Karpuzun keleklerinden ise turşu yapılır. Bala zencefil kattıktan sonra karpuzla beraber yenirse balgamı söker. Karpuzdan çok faydalanmak için yemeklerden önce ve mümkün olduğunca kabuklarının iç kısmıyla birlikte yemek çok daha faydalıdır.

Karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için yemeklerden çok önce, aç karnına tüketmek gerekiyor. Çünkü yemekten sonra yenildiği zaman sindirim zorluğu yaşanabiliyor. Bu durumda karpuz gaz yapabilir. Karpuzun besin değerinin, diğer birçok meyve ve sebzede olduğu gibi kabuğunda saklı olmasıdır. Bu nedenle kırmızı etli kısmından çok altındaki beyazımsı kısmın tüketilmesi gerekir.

Karpuz alırken sürprizlerle karşılaşmamak için kabuğunun parlak olmamasına ve kabuğunu kazıdığınızda üsteki dokunun kolayca çıkmasına özen göstermelisiniz.
" } ] }