{ "title": "Mide Bağırsak Gazı", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/mide-bagirsak-gazi.jpg", "date": "19.01.2024 03:01:26", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Mide Bağırsak Gazı, Mide ve bağırsakta oluşan gaz ve şişkinlik vücudun doğal tepkilerinden biridir. Mide bağırsak gazı bağırsak kanallarında iki şekilde olmaktadır. Vücutta oluşan gaz nitrojen, hidrojen, oksijen, karbondioksit ve metan gazlarından oluşmaktadır. Bunlar yutulan hava ile oluşan gaz diğeri ise bağırsakta bulunan zararı olmayan mikroorganizmaların gıda artıkları ile oluşan gazdır.

Mide bağırsak gazın nedenleri: Hava yutulması aerofaji midede oluşan gazın en önemli sebeplerinden biridir. Hepimiz mutlaka yemek yerken, su içerken mutlaka bir miktar gaz yutmak tayız. Mide bağırsak ve karın bölgesinde olan şişkinlik çoğunlukla bağırsaktaki gaz toplanması sonucu olmaktadır.

Midede bağırsakta oluşan gazın miktarını hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sigara içmek, ciklet çiğnerken hava yutmak sinirli iken fark etmeden hava yutmak ve yediğimiz bazı yiyecekler mide bağırsak gazı miktarını çoğaltmaktadır. Yutulan hava sindirim sistemimizin alt kısmına doğru ilerleyerek gaz oluşmasına neden olur.

Midede bulunan gazın büyük bir kısmı geğirme yoluyla ağızda çıkmaktadır, kalan gaz ise mideden ince bağırsağa geçer ve orada kalın bağırsağa geçerek makatta dışarı atılır.

Vücudumuzdaki kalın bağırsakta bulunan zararı olmayan mikroorganizmalar bağırsakta bulunan gıda artıklarından gaz üretmektedir. Bu bağırsakta bulunan mikroorganizmalar mide ve bağırsak kanalının üst kısmında sindirilemeyen kompleks şeker, nişasta, lif, karbonhidrat, selülozu sindirilmektedir. Bu sindirim esnasında bağırsakta bulunan gaz meydana çıkar.

Bazı akut hastalıklar, mide üşütmesi, gıda zehirlenmeleri aşırı gaz olmasına neden olmaktadır. Bazen yediğimiz yiyecekler içecekler, maden suyu, süt ürünleri, turşu çeşitleri, meyveler, sebzeler, taneli hububatlar, baklagiller, bezelye, nohut, kuru fasulye gibi yiyecekler aşırı gaza neden olabilir.

Mide bağırsak gazı bazı hastalıkların Divertikülit, IBS, ülser, Kolit, Crohn ve bazı ciddi kronik gibi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotikler bağırsaklarda bulunan normal bakteri florasını bozduğu için ve kabızlık geçirici ilaçlarında gaz oluşmasına neden olabilir.

Mide bağırsak gazı giderilmesi: Gaz oluşmasını önlemek için hava yutmayı azaltmak gerekir, hastalık nedeniyle oluşan gazı geçirmek için bir Uzman hekimin verdiği ilaç kullanılır. Mideyi ve bağırsağı rahatlatmak gazı gidermek için diyet yapılır. Gaz yapan yiyeceklerden uzak durulur. Aşırı yağlı yemekten kaçınıp yağsız gıdalar tüketilmelidir. Bu gibi önlemleri alarak mide daha hızlı çalışır ve boşalır bu arada gaz hızlı bir şekilde bağırsaklara geçer ve ileriye doğru gider ve gaz oluşması engellenmiş olur.
" } ] }