{ "title": "Sera Gazı Etkisi", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/sera-gazi-etkisi.jpg", "date": "21.01.2024 01:43:57", "author": "Ayşenur Akgül", "article": [ { "article": "
Sera Gazı Etkisi, Sera etkisi yapan kükürt ve azot oksitleri gibi gazlar aynı zamanda yağmurla birlikte asit oluşturarak asit yağmurlarına neden olurlar. Yere düşen bu yağmurların zararları daha erken anlaşılmış olup salınmaları uzun yıllar önce yasaklanmışlardır. Havadaki miktarları dünya sağlık örgütü ve her ülkenin hava kalitesini koruma yönetmelikleri ile sınırlandırılmıştır ve sürekli ölçülerek kontrol altında tutulur. Ayrıca toplam miktarları daha az olduğu için küresel ısınmaya neden olan sera etkisindeki payları küçüktür. Su buharının miktarı ise suyun doğal çevirimi ile sabit kalırken karbondioksit miktarı sanayi devriminden bu yana hep artmış ve günümüzde de artmaya devam etmektedir. Aslında karbondioksit karbon çevriminin bir bileşeni olup içerisinde karbon bulunan tüm maddelerin oksijenle yanmaları veya yükseltgenmeleri sonucu atmosfere geçer. Bitkiler fotosentez yaparak havadaki karbondioksiti alırlar. Canlı besin zincirinin bir parçası olur. Toprak altında kalan canlı parçaları havasız ortamda fosil yakıtları oluştururlar. Ayrıca yağmur sularında çözünen karbondioksit sulara karışarak karbonatlı çökeltileri oluşturur. Güneşten gelen ışınlar atmosferden filtrelenerek geçer ve yer küreyi ısıtır. Yer küredeki ısı kaybı da atmosfer tarafından engellenir. Atmosferin ısıyı geçirme ve tutma özelliğine sera etkisi denir.

Sera Gazları Nelerdir?

Başlıca sera gazları şunlardır
Sera Gazları Nasıl Azaltılır?

Sera gazını azaltmanın amacı daha temiz bir çevrede yaşamaktır. Bunun için enerji yoğun sanayileşmeden enerji az yoğun sanayiye geçiş teşvik edilmelidir. Enerji yoğun sanayi tesisleri için sera gazı emisyon sınırlaması yapılmalıdır. Ulaşımda yoğun yakıtlı taşımacılıktan az yakıtlı taşımacılığa geçilmelidir. Değerlendirilebilen atıkların dönüştürülebilmesi için düzenli bir sistem oluşturulmalıdır. Yalıtımsız binalarla ilgili yeni vergi sistemleri oluşturulmalıdır. Yaşlı araçlarla ilgili vergi sistemleri yeniden düzenlenmelidir. Emisyonu düşük taşıtlar ve deniz araçları teşvik edilmelidir. Göl ve göletler arttırılmalıdır. Şehirlerdeki yeşil alanlar arttırılmalıdır. Şehirlerde okullara ve iş yerlerine gitmek için bisiklet yolları yapılmalıdır. Ağaçlandırma çalışmaları yapılmalı ve ormanlara zarar verilmemelidir. Kalorisi yüksek atıklar fosil yakıtlar ek yakıt olarak kullanılmalıdır.
" } ] }