{ "title": "Sürekli Gaz Çıkarmak", "image": "https://www.gaz.gen.tr/images/surekli-gaz-cikarmak.jpg", "date": "20.01.2024 14:23:05", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Sürekli gaz çıkarmak, gaz; karın gazı veya şişkinlik diye adlandırılan his, bağırsakta toplanan gazdır. En yoğun olarak bağırsakta oluşan bu gaz; nitrojen, oksijen, metan, karbondioksit ve hidrojenden ibarettir. Bu gazların tümü kokusuzdur fakat kötü kokuya sebep olan hidrojen sülfürdür. Kalın bağırsakta bulunan bakteriler besinlerdeki karbonhidratları parçaladığı sırada ortaya çıkan gaz, geğirme veya yellenme yoluyla olur. Sürekli gaz çıkarmak oldukça sıkıntı veren bir durumdur. Kişinin gün içerisinde 15 kere gaz çıkarması normal kabul edilirken, 20'den yukarısı anormal sayılmaktadır. Karın ağrılarına neden olan gaz sıkışmaları bazen öyle ki; sırtına ve göğsüne vurduğunu söyleyen kişiler, bu durumu kalp krizi zannedebilmektedir. Mide gazı ve şişkinlik aslında tamamıyla doğal bir durumdur. Aksine çok aşırı olmadığı müddetçe sağlık göstergesidir. Ancak; gaz çıkarmak söz konusu olduğu zaman toplumda birçok tepki görülmektedir.

Sürekli gaz çıkarma neden olur?

Sürekli gaz çıkarmak, muhtemelen sindirim sistemindeki bir rahatsızlığın belirtisidir. Midede gaz oluşumuna neden olan aşırı hava yutmak sürekli gaz çıkarmaya sebep olan etkenlerin başında gelmektedir. Karbonhidrat içeren besinlerin fazla tüketilmesi sürekli gaz çıkarmaya yol açar. Vücudu laktoza karşı hassas olan bazı kişilerde yoğun gaz olabilir. İnce bağırsak hastalığı olan çölyak, sürekli gaz çıkarmaya eğilimli bir rahatsızlıktır. Sağlığımıza faydalı olan lifli besinlerin aynı zamanda gaz yapıcı özelliği de bulunmaktadır. Bağırsaklardaki bakteri seviyesinin değişim göstermesi ve bağırsak fonksiyonu bozuklukları sürekli gaz çıkarmaya neden olur. Düzensiz ve sağlıksız beslenme şekli, gaz çıkarmakla kalmayıp daha başka rahatsızlıklara da davetiye çıkarabilmektedir. Örneğin; aşırı yağlı ve asidik gıdalar, işlenmiş yiyecekler ve çok fazla tüketilen çikolata gibi. Ayrıca soğan, lahana ve kuru fasulye gibi sebzeler de sürekli gaz çıkarmaya neden olan besinler arasında yer almaktadır. Besinlerin midede normalden fazla süre kalmasına sebep olan gastropenez (Mide boşalma güçlüğü) sürekli gaz çıkarmaya yol açar. Progesteron hormonunun aşırı salgılanmasına bağlı olarak sindirim sistemi yavaşlayan hamlelerde sürekli gaz çıkarmak olası bir durumdur ve çok doğaldır.

Sürekli gaz çıkarmak için alınabilecek önlemler nelerdir?

Mümkün olduğunca burundan nefes alınmalı ki ağızdan alınabilecek hava engellenmiş olsun. Yine buna benzer yemek yeme sırasında ağzınızı kapayarak yemeli. Sinir ve endişe gibi ekstra hava yutmaya neden olabilecek ruh hallerinden uzaklaşılmalı. Gazlı içecek ve yüksek karbonhidrat içeren besinler sürekli gaz çıkarmaya sebep olacağından tüketimleri azaltılmalıdır. Sigara ve alkol kullanımı kısıtlanmalı. Sakız çiğnememeli ve aşırı şişkinlik yapacak gıdalar sınırlı tüketilmelidir.
" } ] }