Gaz Kromatografisi

Gaz kromatografisi hareketli faz şeklinde olan sabit gaz olarak kullanılan kromatografi çeşidine denir. Kromataografik ayırımda maddeler birbirine karışmayan iki faz arasında dağılmaktadırlar. Fazlardan bir tanesi hareketli diğeri ise sabit fazdır. Karışımda bulunan her maddenin hareket hızı katsayı ile belirlenmektedir. Hareketli haldeki fazda daha çok dağılıma uğrayan maddeler daha hızlı hareket etmekteyken sabit fazda ise dağılım yüksek olan maddeler daha yavaş hareket etmektedirler.
Kolon adı verilen birbirlerine yakın gözenekli partiküller sabit faz olarak bilinirler. Hareketli olan faz ise bu partiküller arasında bulunan boşluğu doldurmaktadırlar. Hareketli olan fazlar kolon boyunca maddeleri sürüklemektedirler. Kolondan çıkmakta olan her bir maddenin konsantrasyon profiline pik adı verilmektedir. Piklerin oluşturmuş olduğu tabloya da kromatogram denir. Gaz kromatografisi kimya alanında uçucu maddeler ile gazların analizleri ve ayrılmasında uygun bir yöntem olarak oldukça yaygın bir biçimde kabul edilmektedir. Kormatografinin en çok kullanılan kullanım alanları kantitatif analiz alanıdır. Kromatografik pik altındaki alan var olan madde miktarına karşılık gelir. Pik alanları ise genelde bir elektronik bilgisayar data sistemi yöntemi ile ölçülmektedir. Kalitatif analiz yönteminde ise maddelerin bilinmekte olan alı konma süreleri ile karşılaştırılma yapılmaktadır. Bunla beraber yalnızca GC ile gerçekleştirilebilen kalitatif analiz yöntemi maddelerin kimlik tayini için bir başına yeterli olamaz.
Başka gelişen yöntemler ile desteklenmelidir.

Taşıyıcı Gaz: Taşıyıcı gazın saflığı derecesinin oldukça yüksek olması dedektör hassasiyetini artırmaktadır. Dedektör (ECD-FID), Autosampler, Enjeksiyon, Kolon ve kolon fırını olmak üzere tam beş bölümden oluşur.

Dedektör: FID (Flame Lonization Dedector) ile ECD yani (Electron Capture Dedector) olmak üzere tam iki adet dedektör sistemi bulunmaktadır. FID; stabilite ile denemelerde yapılan tekrarlan bilirliğin oldukça yüksek olması sebebi ile en sık tercih edilen dedektör şeklidir. Kararlılığından ve yüksek hassasiyetinden dolayı en çok kullanılan dedektör yöntemidir. Ayrıca kütle akışı hızına da oldukça duyarlıdır. Kolondan çıkan organik haldeki maddeler hidrojen ateşinde yakılarak iyonlaştırılır. Ortaya çıkan pozitif yüklü iyonlar dedektörde akım farklılığına sebep olmaktadır. Meydana gelen akım birim zaman içinde ateşten geçen karbon miktarı ile doğru orantılıdır.

GC Ünitesi: Laboratuvar ortamında Shimadzu GC 2010 PLUS cihazı bulunur. Autosampler, Enjeksiyon, Kolon fırını, Kolon ve Dedektör (FID-ECD) olmak üzere tam beş bölümden oluşur.

Kolon: Kolonlar mesela kromatografik ayrımının oluştuğu bölümlerdir. Farklı yöntem için farklı şekilde ve uzunlukta kolonlar sıcaklığın değişimini sağlamaktadır.

Enjeksiyon Bloğu: S-SL (Spilit, splitless) ile PTV (Programmable, temperature vaporizler) olmak üzere tam üç bölümden oluşur. S-SL injektörün uygulanması kolona etki ederek örnek transfer sağlamaktadır. PTV inkeksiyonu ise spitless ya da spilet çalışmada enjeksiyon boyunca sıcaklığın değişmesini sağlamaktadır.

C-H bağı içermekte olan bütün bileşiklere duyarlı iken yalnızca kükürt bileşikleri azot oksitlerine, suya ve amonyağa karşı duyarsızdır. FID dedektörü ile Pentan, Metan, n-Petan, Propan, Butan, Etan, n- Butan ve C8 kadar olan başka hidrokarbon gazları bileşim ve yüksek hassasiyet bakımından belirlenir.

ECD; Elektron Yakalama Dedektörü (ECD)


Sinyal artışının yerine sinyal kaybını ölçmektedir. Taşıyıcı olan gaz genelde azot radyoaktif bir ortam içinden geçer iken iyonize olmaktadır. Hassasiyeti azotlu bileşikler ile halojenli bileşiklere karşısında yüksek hidrokarbonlara ve alkoller karşısında oldukça düşüktür. Dedektörde algılanan bu akımın elektriksel sinyale çevrilmesinden sonra hesaplamaların rahatlıkla yapılması için ölçekli bir şerit kâğıda kaydedilen cihazlardır.

Ayrılmanın net bir şekilde tekrarlanabilmesi için üç bölümün sıcaklığının ayrı, ayrı kontrol edilmesi gerekir. Bunlar;
  • Dedektör sıcaklığı
  • Enjeksiyon bölümünün sıcaklık derecesi
  • Kolon sıcaklığı

Gaz Kromatografisinden Elde Edilen Yararlar


Verilen bir örneğin içerisindeki uçucu maddelerin miktarının tayini; verilen örnekten elde edilen her bir pik ayrı bir maddeyi göstermektedir. Bu durum gaz kromatografisinin en önemli taraflarından birisidir. Bir maddenin saf mı saf değil mi araştırılması; saflık durumunu kontrol eden madde birden daha çok pik vermiş ise eğer saf değildir. Piklerin altında kalan yerlerin birbirlerine oranı ise yabancı madde ile madde karışımına oranı kadardır.

Yeni Geliştirilen Bir Metodun Ne Derece Duyarlı Olduğunun Araştırılması


GC Kullanım Alanları

Günümüzde;
  • Amino asitlerin kantitatif ve kalitatif tayininde
  • Bitkisel yağlardan sterollerin birbirlerinden ayrılmasında
  • Adli tıp toksikoloji laboratuvar incelemelerinde
  • Farmakoloji, petrokimya, biyokimya ve biyoteknloji
  • Genetik gıda alanında
Atık yağ, atık, katı atık, su ve temiz su örneklerinde düşük oranlarda hidrokarbonların ve minerallerin belirlenmesi amacı ile analiz ve ayırma için kullanılır.

GC'nin Endüstride Oldukça Çok Kullanılmasının Sebepleri Nelerdir?
  • Sistemin çok fazla düşük olması buhar basıncını gösteren örneklerde dahi kullanılması
  • Oldukça hızlı sonuç alınabilmesi
  • Çok az düzeyde (Mikrolitre) örnek gerektirmesi
  • İzomerler de dahil oldukça karmaşık örneklerin bileşenlerine ayrılması
Nicel ile nitel olarak daha duyarlı sonuçların elde edilebilmesi için genelde bu sonuçların yorumlarının kullanılması da söylenir.

Fırın: Kolon fırını hızlı ısıtma, yüksek ısıl kararlılık ile hava sirkülasyonu ve homojen bir sıcaklık dağılımı sağlamaktadır. Bu durumda da analizin performansı ile kromatografik piklerşn doğruluk derecesi artar.

Gaz kromatografi cihazı, gaz örneğinin enjektörün yardımı ya da tüpten doğrudan cihaza verilmesi için tasarlanmıştır. Serbest haldeki gazların yanı sıra tutulan (Absorbe) edilen gazlarında bileşim ile miktarı belirlenir.
22.01.2024 01:10:49
Gaz Kromatografisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Gaz Kromatografisi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Gaz Kromatografisi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Gaz Yapmayan Yiyecekler

Gaz Yapmayan Yiyecekler: Bilindiği üzere gaz yapan yiyecekler içerisinde ilk sırada bulunan yiyecek fasulye olmaktadır. Ancak fasulyeden farklı olarak b...
Devamını Oku

Gaz Giderici İlaçlar

Gaz giderici ilaçlar, Sindirim fonksiyonun düzenli ve düzgün bir şekilde çalışması için bazı enzimlere ihtiyaç duyar. Sinirim sırasında fermantasyon nedeniyl...
Devamını Oku

Ameliyat Sonrası Gaz Sancısı Nasıl Giderilir

Ameliyat sonrası gaz sancısı nasıl giderilir, ameliyat sonrasında gaz problemi yaşamamak için beslenme programına çok dikkat edilmelidir. Ameliyat türü ...
Devamını Oku

Karpuz Gaz Yaparmı

Karpuz gaz yapar mı, Sıcak yaz günlerinde içinde bulunan su oranı ile susuzluğa ilaç gibi gelen karpuz daha çok sıcak iklimlerde yetişen, sarı renkli çi...
Devamını Oku

Sürekli Gaz Çıkarmak

Sürekli gaz çıkarmak, gaz; karın gazı veya şişkinlik diye adlandırılan his, bağırsakta toplanan gazdır. En yoğun olarak bağırsakta oluşan bu gaz; nitrojen, o...
Devamını Oku

Karbondioksit Gazı

Karbondioksit Gazı, Evrende en yaygın bulunan, bir karbon ve iki oksijen molekülünün birleşmesinden meydana gelen, kokusuz ve renksiz, atmosfer basıncında ol...
Devamını Oku

Süt Gaz Yaparmı

Süt gaz yapar mı, Bazı yiyecekler hem midede hem de bağırsaklarda gaz yapabilir. Bebeklerde, çocuklar da hatta bazen yetişkinlerde bile gaz yapma ihtimali ol...
Devamını Oku

Gazların Özellikleri

Gazların Özellikleri, Maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hali bulunmaktadır. Maddenin üç halinden (Katı, sıvı ve gaz hali) birisi olan gazlar bel...
Devamını Oku

Yetişkinlerde Gaz Sancısı

Yetişkinlerde gaz sancısı: Yetişkinlerde gaz vücut tarafından aşırı miktarda üretilirse kişide gaz sancısı dediğimiz karın ağrısı problemi oluşur. Her yaştan...
Devamını Oku

Aşırı Gaz Çıkarma

Aşırı Gaz Çıkarma, her kişide özellikle anüs yolu ya da geğirme ile istem dışı gaz çıkartabilmektedir. Bu duruma karşılık çoğunlukla pek çok kişi normal gere...
Devamını Oku

Havadaki Gazlar

Havadaki Gazlar, troposferi oluşturan gazlardır. Stratosferdeki gazlar katmanlar halinde sıralanmışken, traposferde yatay, dikey ve sürekli, güçlü harek...
Devamını Oku

Argon Gazı

Argon Gazı, Sembolü Ar, atom sayısı 8, atom ağırlığı 39,94 olan soy gaz sınıfında yer alan kimyasal bir elementtir. Kuru havada yüzde 0,93 oranında bulunur. ...
Devamını Oku

Gaz Kanunları

Gaz Kanunları, gazlarda bulunan termodinamik sıcaklık, hacim, basınç ve bunların aralarındaki ilişkileri inceleyen bilimdir. Gaz kanunları rönesans dö...
Devamını Oku

Şeftali Gaz Yaparmı

Şeftali gaz yapar mı, Şeftalinin rengi turuncu, sarılı tatlı bir yaz meyvesidir. Üzeri tüylü bir meyve olarak tüketilir. Bütün çocukların ve yediden yetmişe ...
Devamını Oku

Azot Gazı

Azot Gazı, periyodik cetvelde N simgesi ile gösterilen bir elementtir. Azot gazının atom numarası yedidir. Azot gazı renksiz, kokusuz, tatsız ve inert yani a...
Devamını Oku

Anne Karnında Bebek Gaz Çıkarır Mı

Anne karnında bebek gaz çıkarır mı? Sorusu gebelik dönemlerinde herkesin merak ettiği bir konu olmaya devam etmektedir. Gebelikte şişkinlik ve gaz sancı...
Devamını Oku

Zippo Gazı

Zippo gazı genelde, zippo benzini olarak anılır. Normal şartlar altında ve oda sıcaklığında sıvı haldedir. Dolayısıyla gaz olarak anılması tuhaf kaçmakt...
Devamını Oku

Gaz Basıncı

Gaz Basıncı bilindiği üzere açık hava basıncı ve kapalı hava basıncı olmak üzere ikiye ayrılır. Hava, içinde bulunduğu bütün cisimler de gaz basıncı uygulanı...
Devamını Oku

Gaz Ağrısı

Gaz ağrısı: karında karında şişlik hissetmek ve bu şişliğin sonucunda karında ağrılar oluşturmasıdır. Gaz ağrısı genellikle yeni doğan bebeklerde sıkça rastl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Gaz Yapmayan Yiyecekler
Gaz Giderici İlaçlar
Ameliyat Sonrası Gaz Sancısı Nasıl Giderilir
Karpuz Gaz Yaparmı
Sürekli Gaz Çıkarmak
Son Forum Konuları
3 Yaşında Ki Kızımın 4 Aydır Bitmeyen Gaz Sorunu
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024