Yeni Doğan Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?
25 Temmuz 2024

Yeni Doğan Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Yeni Doğan Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır

Yeni doğan bebeklerde gaz problemi oldukça zor bir dönemdir. Anne adayları ise bu durumda oldukça çaresiz kalarak çeşitli yöntemlere başvurmaktadır. Bebeklerin huzurlu olması, anne için de rahatlatıcı bir etkendir. Ancak, gaz problemi bebeklerde kaçınılmazdır. Yapılması gereken en önemli detaylardan biri, annenin tükettiği gıdalara dikkat ederek gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmasıdır. Anne ne kadar dikkat ederse etsin, bebeğin gaz problemini sadece azaltabilir. Gaz problemi bebeklerde tam anlamıyla ortadan kalkmaz. Bu durum, bebeklerin kendini toparlama aşamasına gelene kadar sürer. Yaklaşık olarak bu sorunun ortadan kalkması ilk aylarda oldukça zordur. Anne adayları gaz yapıcı gıdalardan kaçınsa bile, yaklaşık 3-4 aylık döneme kadar bebek ve anne gaz problemi sıkıntısını çeker. Yeni doğan bebeklerde gaz çıkarılması, bebeğin beslenmesi tamamlandığı anda annenin bebeğini kucağına alarak sırtını sıvazlaması ile yapılır.

Yaklaşık olarak bu işlem her bebek doyduğunda yapılmalıdır. Yeni doğan bebeğin gaz sancısı oldukça sıkıntı yaratarak bebeğin sürekli ağlamasına sebep olur. Anne adayları, bebeğin gazını çıkartma işlemini her doyduğunda yaparsa, bebeğin huzurlu olmasını sağlar. Bebeklerde oluşan gaz sorunu aslında bebek anne karnındayken oluşan bir sorundur. Anne, 9 ay boyunca yediği gıdalar ve dikkat etmeyip içtiği içecekler nedeniyle bebek doğduktan sonra gaz problemi yaşar. Her anne adayı, yediği ve içtiği gıdaların hamileliği boyunca ona zarar vermediğini düşünerek her gıdayı tüketir. Ancak hamilelik sürecinde gaz yapıcı ağır gıdalar tüketmemek oldukça önemlidir. Bu, hiçbir şey yememe anlamına gelmez; sadece gebelikte beslenme oldukça önemli detaylardan biridir. Yeni doğan bebekler için gaz çıkarılmasına yardımcı ve destekleyici bitkisel ürünler, doktor tavsiyesi üzerine gerek görülürse kullanılabilir.

Yeni Doğan Bebeğin Gazını Çıkartmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Bebekler için önerilen çözümlerden biri, çekilmemiş kimyonun kaynatılarak dinlenmeye bırakılmasıdır. Tabii ki kimyon miktarı çok önemlidir. Çay kaşığı ile yapılmalı ve ölçüler abartılmamalıdır. 1 çay kaşığı dolusu kimyon, cezvede kaynatılarak soğuyunca bebeğe yaklaşık yarım fincan kadar verilir. Doktorunuz, bebeğiniz çok küçük olduğu için gaz ilacı vermeyebilir. Bu koşullara göre, bitki çayları çok az miktarda verilerek bebeğinizi rahatlatabilir. Çekilmemiş kimyonun bebeğe hiçbir zararı yoktur. Yeni doğan bebeklerin gazına iyi gelecek bitki çayları arasında kimyon ve anason bulunur. Bu bitkiler az miktarda kaynatılarak bebeğe içirilmeli ve az miktarda verilmelidir. 1 çay kaşığı kadar bitki çayı, bebeğin gazını çıkartması için yeterli gelecektir. Bebeğinize iyi geleceğini göreceksiniz. Bu sıkıntı yaklaşık ilk 3 ay sürer ve bebek kendi gazını çıkartma seviyesine geldiğinde, anne ve bebek rahatlayacaktır.

Ekstra Bilgiler

Yeni doğan bebeklerin gaz problemini önlemek için anne adaylarının dikkat etmesi gereken diğer bazı hususlar şunlardır:

  • Beslenme sırasında bebeğin hava yutmasını önlemek için doğru pozisyonda emzirme.
  • Bebeğin emzirme sonrası dik tutulması ve sırtının hafifçe sıvazlanması.
  • Gaz yapıcı gıdalardan kaçınma: Fasulye, brokoli, lahana gibi gaz yapıcı yiyeceklerin tüketimini azaltma.
  • Bebek masajı: Bebeğin karnına yapılacak hafif masajlar gaz çıkarmasına yardımcı olabilir.

Bu öneriler ve yöntemler, yeni doğan bebeklerin gaz sorunlarını azaltmada etkili olabilir. Ancak her bebek farklıdır ve bu yöntemlerin etkinliği kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle, bebeğinizin gaz problemleri konusunda en iyi yardımı alabilmek için bir çocuk doktoruna danışmanız önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gaz Kanunları Nelerdir?

Gaz Kanunları Nelerdir?

Sera Gazı Etkisi

Sera Gazı Etkisi

Haber Bülteni

Şeftali Gaz Yapar mı?

Şeftali Gaz Yapar mı?

Karpuz Gaz Yapar mı?

Karpuz Gaz Yapar mı?

Maddenin Gaz Hali

Maddenin Gaz Hali

Gaz Halindeki Maddeler

Gaz Halindeki Maddeler

Azot Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Azot Gazı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mide Gazına Ne İyi Gelir?

Mide Gazına Ne İyi Gelir?